دنیای عجیب هوشمندها

سیستم هوشمند چیست؟ سخت افزار و نرم افزار چیست؟
بچهها حتما همه شما کلمه روبات رو شنیدهاید و روباتها رو میشناسید. اگر این سوال را از افراد مختلف بپرسید، پاسخهایی میشنوید که ممکن است اندکی با واقعیت فاصله داشته باشد؛ چون اغلب آدمها تصورشان از روبات یک آدم آهنی غول پیکر است که دست و پا دارد و کارهایی انجام میدهد.
ما امروز میخواهیم به شما بگوییم که روباتها دقیقا چه هستند و منظور ما از روبات چیست؟
هر وسیلهای که در اطرافتان میبینید و دکمهای برای روشن شدن دارند و اگر آن دکمه را بزنید کار خاصی میکند و برنامهشان تغییر میکند، «روبات» یا «سیستم هوشمند» نامیده میشود. پس از این به بعد به جای کلمه روبات، سیستم هوشمند استفاده میکنیم. حالا به اطرافتان با دقت نگاه کنید و به ما بگویید تا ببینیم چه سیستمهای هوشمندی میشناسید؟ بله، همانطور که همگی حدس زدید لوازم برقی در آشپزخانه مثل ماشین لباسشویی یا همزن، آبمیوهگیری و … سیستم هوشمند دارند. برخی از اسباببازیها الکترونیکی هم وسایل هوشمند هستند.
فهرستی از وسایل هوشمندی که در خانهتان وجود دارد تهیه کنید. وقتی این کار را انجام دهید خیلی شگفت زده میشوید و میبیند که چقدر به اصطلاح روبات در خانه شما بوده و شما خبر نداشتهاید. حالا میخواهیم بدانیم که یک سیستم هوشمند چطور به وجود میآید و چه قسمتهایی دارد؟
یک سیستم هوشمند دارای دو بخش سختافزار و نرمافزار است. تمام آنچه مربوط به ظاهرش است مثل جنس بدنه
سیمها و مدارهای الکترونیکی همه سختافزار هستند. سختافزار میتواند شکلهای مختلفی داشته باشد و در واقع طراحها مشخص میکنند که شکل ظاهری آن چطور باشد و چه جنس و رنگی داشته باشد.
روباتها میتوانند به شکل کوچیکترین موجودات و حشرات باشند یا به شکل یک حیوان یا پرنده یا اشکال هندسی.
حالا باهم ببینیم یک سیستم بدون جان چطور برای ما کار میکند؟
به آن چیزی که در دل یک سیستم هوشمند وجود دارد و سبب میشودکه بتواند از طریق آن کاری انجام دهد، نرمافزار میگویند.برای قسمت نرم افزار باید بتوانیم برنامه بنویسیم. برنامه هم شبیه درست کردن یک کاپ کیک است و سه قسمت دارد:
- ورودی که مثل مواد اولیه است
- دستورها یا همان دستور پخت
- و خروجی یا همان شکل ظاهریش
اما دستورها باید ویژگیهایی داشته باشد:
- ساده باشد
- دقیق باشد
- به ترتیب درست باشد
- قابل فهم به زبان کامپیوتر باشد
قبل از اینکه برنامه به زبان کامپیوتر نوشته شود باید به زبان خیلی ساده آن را بنویسیم که به آن الگوریتم میگویند.
از امروز نگاه دقیقتری به آشپزیهای بزرگترهایتان کنید و حواستان باشد که چه موادی را انتخاب میکنند؟ و روش پختشان چگونه است؟
شما هم با کمک بزرگترهایتان یک کاپکیک درست کنید و به مراحل پخت آن توجه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید